Hoe bereken je de maximale hypotheek die je kunt krijgen?

Een huis kopen is een grote financiële beslissing en vaak heb je hiervoor een hypotheek nodig. Maar wat is de maximale hypotheek die je kunt krijgen? Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. In deze blog wordt uitgelegd hoe je jouw maximale hypotheek kunt berekenen en waar je op moet letten.

Inkomen

Het eerste waar naar wordt gekeken bij het berekenen van jouw maximale hypotheek is jouw inkomen. Door de inkomensnormen van hypotheekverstrekkers wordt er berekend welk bedrag jij maximaal kunt lenen. Dit wordt ook wel de loan-to-income ratio genoemd. Een goede vuistregel is dat jouw totale hypotheek maximaal vijf keer jouw jaarinkomen mag zijn, maar dit kan per hypotheekverstrekker verschillen.

Huidige lasten

Naast jouw inkomen wordt er ook gekeken naar jouw huidige lasten. Hierbij kun je denken aan kosten voor een lening, creditcard of roodstand. Deze kosten worden meegenomen in de berekening van jouw maximale hypotheek. Hoe hoger jouw vaste lasten zijn, hoe lager jouw maximale hypotheek.

Spaargeld

Naast jouw inkomen en vaste lasten is ook jouw spaargeld van belang. Het is namelijk verplicht om eigen geld in te leggen bij het kopen van een huis. Dit wordt ook wel de eigen inbreng genoemd. Hoeveel eigen inbreng er nodig is, hangt af van de waarde van het huis dat je wilt kopen. Over het algemeen moet je minimaal 5% van de koopsom zelf financieren.

Rentes en rentevastperiode

Een ander punt om rekening mee te houden bij het berekenen van jouw maximale hypotheek zijn de rentes en de rentevastperiode. Bij een hypotheek kan je kiezen tussen verschillende rentevastperiodes waarbij een langere looptijd vaak gepaard gaat met een hogere rente. De hoogte van de rente is van groot belang omdat deze van invloed is op de hoogte van je maandlasten. Hoe langer je de rente vastlegt, hoe lager jouw maandlasten, maar let wel op dat je niet te lang vastlegt omdat dit eventueel vervelende gevolgen kan hebben.

 

Het berekenen van jouw maximale hypotheek is van groot belang bij het kopen van een huis. Financiële instellingen kijken naar verschillende factoren zoals jouw inkomen, huidige lasten en spaargeld. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de rentes en de rentevastperiode. Door deze factoren goed in kaart te brengen, kun je een realistisch beeld schetsen van wat jouw maximale hypotheek is en hoeveel je kunt lenen. Voor meer informatie kun je hier berekenen wat het maximale hypotheekbedrag is.